Wall of Fame


Wall of Fame
"Winnaars 2018"

C&B ALVO – Zonhoven
Wint de eretitel 'groentevakman van het jaar in de categorie 'Buurtsuper'
De zaak werd 35 jaar geleden opgestart als buurtwinkel, maar sloot zich ondertussen aan bij de ALVO-groep.
Het bijzonder verzorgde ‘versplein’ van de winkel springt onmiddellijk in het oog als je de winkel binnenkomt. De grote hoogte van het plafond maakt het mogelijk om de afdeling mooi in te richten en aan te kleden. De winkel biedt veel proevertjes aan, aangepast aan de actualiteit en het seizoen en er zijn Flandria-receptenfolders beschikbaar. De inkoper geeft duidelijk een voorkeur aan producten van bij ons en haakt maximaal in op de seizoenen. Ook het vriendelijke en behulpzame personeel verdient een pluim.

't Fijnproevertje – Hofstade-Aalst

Krijgt de eretitel 'groentevakman van het jaar' in de categorie 'groentespeciaalzaak'.
Zaakvoerders Kristel Van der Straeten en Renaat Malschaert startten hun carrière in 1989 als marktkramer. Gedurende jaren baatten ze een groenten- en fruitkraam uit. In 2011 ruilden ze deze formule in voor een echte winkel, eerst nog in combinatie met een marktkraam, later niet meer.
De zaakvoerders hechten bijzonder veel belang aan versheid en kwaliteit. Ze kopen 5 keer per week in op de vroegmarkt van Antwerpen en zien er op toe dat de koudeketting gesloten blijft. Ze zijn erg kieskeurig bij hun aankopen en kopen bij voorkeur Belgisch. Er is een ruime parking voor de winkel, de etalage nodigt uit en de winkel is altijd tiptop in orde. Er worden proevertjes uitgedeeld om de klanten te overtuigen.
De winkel kreeg in 2015 al eens de titel van Groentevakman.

Finalisten:
De finalisten in de categorie buurtsuper:
  • Lips NV - AD Delhaize uit Knokke-Heist
  • C&B ALVO uit Tessenderlo
De finalist in de categorie groentespeciaalzaak:
  • Fruithoeve uit Bredene

"Winnaar 2017"
Door omstandigheden werd dat jaar geen wedstrijd georganiseerd.


"Winnaar 2016"

Spar Eke
In de dorpskern van Eke baten Celine en Anne-Sophie Van Laecke sinds vorig jaar de lokale Spar uit. De twee zussen hebben een passie voor eten, en hechten dan ook veel belang aan kwaliteit en versheid. En dat merk je duidelijk in hun groenterayon, waar ze sterk inzetten op de seizoenen en ook producten van lokale telers aanbieden. Ze mikken bovendien op een breed assortiment.
Omdat het beheer van de groente- en fruitrayon een specialiteit op zich is, hebben ze hiervoor Sabine Delbaere aangeworven. Voordien was zij zelf producente, zodat haar eerder opgedane productkennis prima van pas komt in de rayon.
In de groente- en fruitrayon komen duidelijk de seizoenen tot leven, waarbij de klanten proevertjes krijgen en een tv-scherm inspireert met kooktips. Daarnaast speelt Spar Eke ook in op thema’s. Het EK Voetbal vormt alvast een prima kapstok.
In totaal hebben de zussen een 15-tal medewerkers in dienst. Ze hebben de vakkennis geleerd bij hun ouders die de Eurospar in Aalter uitbaten. In januari vorig jaar hebben ze de winkel in Spar Eke overgenomen.

Finalisten:
  • Dibel nv uit Peer
  • Maes – De Wilde uit Kieldrecht
  • Supermarkt Tacos uit Denderleeuw

"Winnaar 2015"

't Fijnproevertje in Hofstade (Aalst)
Zaakvoerders Kristel Van der Straeten en Renaat Malschaert van ’t Fijnproevertje zitten al 26 jaar in het vak en dat voel je. Na jaren groenten en fruit verkocht te hebben op de markt, baatten ze sinds vier jaar de uiterst verzorgde speciaalzaak ’t Fijnproevertje uit net buiten het centrum van Hofstade. Het is er heel aangenaam winkelen. De klanten kunnen gemakkelijk vlak bij de winkel parkeren en de etalage nodigt uit om binnen te komen.
De winkelrekken zijn een streling voor het oog. Ze zijn zeer verzorgd en worden waar nodig direct bijgevuld.
Zaakvoerder Renaat maakt er een erezaak van alle aangeboden producten dagelijks zelf uit te kiezen. Daarbij heeft hij een duidelijke voorkeur voor producten van eigen bodem en volgt hij het aanbod van het seizoen.
De winkel is voorzien van een klimaatregeling; de temperatuur bedraagt constant 10°C, zodat alle groenten en fruit in optimale conditie blijven.
Het winkelpersoneel legt zijn klanten in de watten, toont veel productkennis en maakt werk van een aangenaam kader met veelvuldig gebruik van Flandria®-promotiemateriaal.

Finalisten:
  • 't Vitamientje, Landen
  • Hoevewinkel Vercammen, Koningshooikt
  • Groenten en Fruit Frank en Els, Oostende
  • Versmarkt S&B, Spalbeek

"Winnaar 2014"

Alvo uit Kortessem
Categorie 'buurtsuper'
‘De Alvo in Kortessem scoorde hoog in orde en netheid en gaf meteen zin om te winkelen’, was de eerste indruk van de jury. Verder was de jury ook enthousiast over het ruime assortiment en bleek het personeel zeer klantvriendelijk en gedreven. En origineel, zo hadden ze leuk ingespeeld op de wereldbeker met een driekleur van aubergine, gele en rode paprika. Eigenaar Jan Dams is de drijvende kracht achter de Alvo in Kortessem, waar 18 werknemers aan de slag zijn. De vaste groente- en fruitverantwoordelijke beheert het assortiment in functie van het seizoen en zorgt voor de dagelijkse bestellingen. Enkele collega’s, waaronder ook de winkelverantwoordelijke, kregen een opleiding om de afdeling over te nemen in haar afwezigheid. De jury bekroonde deze winkel dankzij hun originaliteit, creativiteit, ruim assortiment, vriendelijkheid en gedrevenheid. ‘We proberen het verschil te maken met een ruim aanbod van verse producten omdat we daar extra toegevoegde waarde kunnen geven’, luidt het bij Alvo. ‘ We zitten hier trouwens in Haspengouw, de fruitstreek bij uitstek, en werken erg graag met producten uit eigen streek. Onze producten stallen we uit in een open opstelling om een “marktgevoel” te creëren’. Alvo Kortessem wordt duidelijk beheerd door een gedreven team. Zo haalde vorig jaar al een knappe tweede plaats in deze wedstrijd, en ontvingen ze in 2012 de management award bij de uitreiking van de retail awards. ‘We zijn uiteraard heel fier op deze overwinning, vooral omdat het een erkenning is voor een van onze versafdelingen, waarmee wij het verschil proberen te maken. In de evaluatie spreekt de jury over originaliteit, creativiteit, ruim assortiment, vriendelijkheid en gedrevenheid. Deze prijs is een mooie beloning voor zowel directie als personeel en een motivatie om te blijven bouwen aan deze punten’.

Groenteboer uit Balen
Categorie 'speciaalzaken'
‘Een mooie winkel die veel kleur uitstraalt, verzorgd en goed georganiseerd is en met veel kennis van zaken geleid wordt’ noteerde de jury over de Groenteboer uit Balen. ‘Klanten krijgen er naast een ruim assortiment aan verse topproducten een fijne winkelbeleving dankzij een aangename inrichting, receptenfolders en degustaties. Het team is bovendien zeer vriendelijk en behulpzaam. Je krijgt er echt zin om te kopen’. Marijke Gijbels en Jan Van Doninck baten al 29 jaar hun groentewinkel uit in Balen en zijn terecht trots op hun winkel en hun producten. Sinds enkele jaren werkt ook een van hun dochters, Anneleen, mee in het bedrijf. Verder zijn er nog twee medewerksters die bijspringen in de winkel en de keuken. Marijke is vooral verantwoordelijk voor de administratie en het aansturen van het personeel. Jan is de man van het zwaardere werk. Hij rijdt elke dag naar de markt om inkopen te doen. Hij vindt het belangrijk dat hij zelf van alles kan proeven voor het in de winkel terecht komt. Daarnaast helpt hij ook bij het aanvullen van de rekken. Jan is als kind opgegroeid in een familie van groothandelaars in groenten en fruit en is daardoor gebeten geraakt door de groentemicrobe. Hij hecht veel belang aan het contact met de klanten en startte daarom met een groentespeciaalzaak. ‘Volgend jaar vieren we onze 30e verjaardag. Deze bekroning tot ‘Groentevakman’ is voor ons dan ook een mooie beloning’, aldus het koppel. ’De meeste kennis halen we uit ervaring, zelf veel rondkijken, relaties, nieuwsbrieven…’


"Winnaar 2013"

Peeters-Govers uit Gierle
Wim Peeters (38) is samen met Jan en Hilde Peeters zaakvoerder van supermarktketen Peeters-Govers. Een echte familiezaak, waar nu al de derde generatie aan het roer staat. De groep Peeters-Govers telt 6 supermarkten, waarvan er al 3 een restyling ondergingen. De winkel in Gierle is een paradepaardje met een totaal nieuw winkelconcept: sfeervolle belichting, aangepaste presentatie, en een prominente groente- en fruitafdeling vooraan in de winkel.
Het personeel bij Peeters-Govers krijgt een interne opleiding om hun productkennis bij te schaven, en de producten de beste zorg te kunnen geven. Ook creativiteit wordt aangemoedigd.
Kwaliteit is een rode draad in het bedrijf. Peeters-Govers kiest bijvoorbeeld bewust voor groenten en fruit van Flandria, omdat ze beantwoorden aan strenge normen. Bovendien staat Flandria voor kwaliteit van eigen bodem.
Blinkende paprika’s, kraakverse asperges, jonge prei, versgeperst fruitsap, de geur van verse aardbeien, frisgroene kroppen sla… Wanneer je binnenkomt bij supermarkt Peeters-Govers in Gierle, komen de smaken, geuren en kleuren van het seizoen je tegemoet. Peeters-Govers is een begrip in de streek.