Kazen kan je op verschillende manieren indelen. Je hebt de melksoort, de rijping, het vetgehalte, de hardheid, de korst en de smaak.
Je kan kazen indelen volgens de melk die gebruikt werd. De kazen van bij ons zijn gemaakt op basis van koemelk. Toch zijn er ook kazen op basis van melk van schapen, geiten en ezelinnen, zelfs van buffel-, rendieren- en kamelenmelk.
Een tweede manier waarop kazen worden ingedeeld is volgens de rijping. De duur van het rijpingsproces bepaalt niet alleen de smaak, ook het aroma en de textuur. Hoe korter de rijpingstijd, hoe zachter en smeuïger de kaas. Belegen en oude kazen hebben een langere rijpingstijd doorgemaakt en smaken sterker door.
Ook op basis van vetgehalte worden kazen ingedeeld. Het vetgehalte van kazen dient wettelijk uitgedrukt te worden als percentage van de droge stof. De droge stof is wat rest als al het water uit de kaas weggenomen wordt.
Het vetgehalte van kazen wordt wettelijk aangeduid met een cijfer gevolgd door een plusteken, vb. 40+. Dit staat op de verpakking van de kaas.
Kaas krijgt zijn vorm door de wei uit de wrongel te persen. Naargelang hoeveel vocht er nog in de kaas zit, spreken we van zachte, halfharde of harde kazen.
Tot slot kan je kazen ook op smaak indelen.
Denk bij het presenteren van de kazen ook aan producten die vaak samen gekocht worden, zoals prikkers, noten, bier of wijn.
Een aloude traditie en nog altijd springlevend. Bovendien gaan een kaasschotel en gezelligheid hand in hand en daar kan je als vakman van profiteren. Je bent dan ook de absolute expert om je klanten te adviseren bij het samenstellen van hun kaasschotel: welke kazen, hoeveel kaas, welke begeleiders (sla, chutney, noten, …), serveertips, combinatie met welk bier of welke wijn.
Een aanbod van kaasschotels mag zeker niet ontbreken in je kaastoog. Je kan dit doen met een voorbeeld van een kaasschotel of met een folder waarin je aanbod gepresenteerd wordt.
Proeven doet kopen. Een degustatie leidt tot hogere verkoopcijfers. Niet verwonderlijk, want wat de klant niet kent zal de klant niet kopen.
Zorg ervoor dat je proevertjesschaal verzorgd is en altijd goed gevuld. Ideaal is het dat je je klant zelf het schoteltje voorhoudt om een proevertje te nemen. Probeer daarbij altijd een woordje uitleg te geven: de naam van het product, de prijs, de combinatiemogelijkheden, …
Een degustatie heeft een instant effect, zorg dus dat er zeker genoeg voorraad is en dat het product goed zichtbaar staat.